วารสารพัฒนาการเรียนการสอน มหาวิทยาลัยรังสิต

Journal of Rangsit University: Teaching & Learning

ISSN 2822-1400 (Print)

ISSN 2822-146X (Online)

การพัฒนาสื่อการสอนอิเล็กทรอนิกส์ รายวิชา MTH102 อาหารในชีวิตประจำวันกับโรคต่างๆ

Development of the e-Learning Courseware Media of MTH102 : Daily Food and Diseases


บทคัดย่อ

การวิจัยในครั้งนี้มีวัตถุประสงค์เพื่อพัฒนาบทเรียนคอมพิวเตอร์ช่วยสอนรายวิชาMTH 102  อาหารในชีวิตประจำวันกับโรคต่างๆ ให้ได้ผลสัมฤทธิ์ทางการเรียนผ่านเกณฑ์ 80/80 และศึกษาความพึงพอใจของผู้เรียนต่อรายวิชา MTH 102 อาหารในชีวิตประจำวันกับโรคต่างๆ ซึ่งกลุ่มตัวอย่างที่ใช้ในการศึกษาวิจัยในครั้งนี้เป็นนักศึกษาที่ลงทะเบียนเรียนรายวิชา MTH102 อาหารในชีวิตประจำวันกับโรคต่างๆ ภาคเรียนที่ 3 ปีการศึกษา 2552 จำนวน 112 คนโดยให้ทำการทดสอบความรู้ก่อน-หลังชมสื่อบทเรียนคอมพิวเตอร์ช่วยสอนรายวิชา MTH 102อาหารในชีวิตประจำวันกับโรคต่างๆ ที่ผู้วิจัยได้พัฒนาขึ้น และประเมินความพึงพอใจของนักศึกษาหลังจากชมสื่อบทเรียนคอมพิวเตอร์ช่วยสอนรายวิชา MTH 102 ผลการวิจัยพบว่า

1. ประสิทธิภาพของคอมพิวเตอร์ช่วยสอนที่ผู้วิจัย ได้พัฒนาขึ้นมีประสิทธิภาพตามเกณฑ์ที่กำหนดไว้ 80/80 โดยประสิทธิภาพของ CAI ที่สร้างขึ้น หัวข้อ Functional Foods, Food and Cancer และ Dietary and Disease เท่ากับ 80.00/82.00, 80.00/82.00 และ 84.10/92.80 ตามลำดับ ดังนั้นแสดงว่า CAI บทเรียนคอมพิวเตอร์ ช่วยสอนรายวิชา MTH 102 อาหารในชีวิตประจำวันกับโรคต่างๆ สามารถนำไปใช้ในการเรียนเสริมของนักศึกษาได้อย่างมีประสิทธิภาพ

2. ผลการศึกษาความพึงพอใจต่อบทเรียนคอมพิวเตอร์ช่วยสอนโดยเฉลี่ยเท่ากับ 4คะแนนในทุกหัวข้อเรื่องของการประเมินที่มีอยู่ในบทเรียนคอมพิวเตอร์ช่วยสอน แสดงว่านักศึกษามีความพึงพอใจต่อบทเรียนคอมพิวเตอร์ช่วยสอนในทุกหัวข้อเรื่องของการประเมนิในระดับดีเนื่องจากรูปภาพที่สวยงาม  เทคนิคที่เคลื่อนไหวก่อ ให้เกิดแรงดึงดูดใจ  ภาษาที่เข้าใจง่ายและความชัดเจนของเสียงบรรยาย และความง่ายในการใช้งาน โปรแกรม

Abstract

The purposes of this research were to develop computer-assisted instruction in a course entitled "MTH102: Daily Food and Diseases" with the efficiency of 80/80, and to survey the satisfaction of learning through computer-assisted instruction. The samples consisted of 112 students registered in MTH102 during the third semester of academic year of 2009. Pre-test and Post-test will be applied as a tool to prove that the computer- assisted lessons are effective in increasing students' scores. The questionnaire about computer-assisted instruction was also the other tool to survey students' satisfaction. The results of this research were as follows:

1. The development of computer-assisted instruction in a course entitled "MTH102: Daily Food and Diseases" was higher than the determined criteria efficiency of 80/80, particularly in the following topics; "Functional Foods, Food and Cancer and Dietary and Disease" at 80.00/82.00, 80.00/82.00 and 84.10/92.80 respectively. It was assured that the developed computer-assisted instruction can be used in teaching and learning efficiently.

2. The satisfaction of students on computer-assisted instruction in a course entitled "MTH102: Daily Food and Diseases" was at a high level in every aspect. It can be assured that the developed computer-assisted instruction was suitable; as the design is good and attractive, the language is also easy to understand and the program is easy to use.

Download in PDF (140.72 KB)

How to cite!

ปราณีรัตน์ แสงเกษตรชัย (2556). การพัฒนาสื่อการสอนอิเล็กทรอนิกส์ รายวิชา MTH102 อาหารในชีวิตประจำวันกับโรคต่างๆ. วารสารพัฒนาการเรียนการสอน มหาวิทยาลัยรังสิต, 7(1), 31-40

Approved By TCI (2020 - 2024)

Indexed in